B2B MENU:

Hlajenje s toplotno črpalko

S TOPLOTNO ČRPALKO LAHKO VARČNO OGREVAMO KOT TUDI HLADIMO

Hlajenje s toplotno črpalko se sliši super, kajne?

BIODOM ponuja energetsko učinkovite toplotne črpalke za ogrevanje, poleg tega pa vam v vročih poletnih mesecih nudi tudi hlajenje. Hlajenje prostorov s toplotno črpalko postaja vse bolj pomembno, zato priljubljenost v zadnjem času hitro narašča.

Največkrat so objekti hlajeni s klimatskimi napravami, kar pa pogosto ni optimalno. Velikokrat zaradi pihanja hladnega zraka v prostor obolevamo za prehladi prav tako se povečuje možnost nastanka bolečin v sklepih. K sreči obstaja zelo enostavna rešitev, kjer so prej našteti problemi le še preteklost. Le kdo si nebi želel sistema, ki nudi poleg ogrevanja, priprave sanitarne vode hkrati tudi hlajenje bivalnih prostorov.

TOPLOTNE ČRPALKE in NJIHOVO DELOVANJE

Vsaka toplotna črpalka lahko deluje tako v ogrevalnem kot v hladilnem ciklusu. V običajnem ciklusu toplotne črpalke hladijo zunanji zrak, zemljo ali podtalnico in segrevajo vodo, ki se uporablja za hiše ali sanitarne vode. V hladilnem ciklu toplotne črpalke obrnejo strani, zato se zunanji zrak ali zemlja segrejeta, notranja voda v hiši pa se ohladi in odlaga na hladne površine. Enak cikel se zgodi, ko toplotna črpalka med zimskim ogrevanjem izvaja cikel odmrzovanja.

V teoriji je to zelo preprosto, vendar proces hlajenja vodi do pojava kondenzacije (voda se v obliki pare iz zraka ohladi in odloži na hladne površine). Kar pomeni, da bodo vse cevi in hladilne naprave v notranjih prostorih začele zbirati kondenzacijsko vodo. To pa povzroči rast bakterij, smrad, poškodbe sten in tal itd…

BIODOM za to ponuja odlične rešitve in tudi najcenejši ogrevalno-hladilni sistem s svojimi toplotnimi črpalkami zrak/voda. Pozimi z njimi ogrejete bivalni prostor in sanitarno vodo, poleti pa ohladite in ogrejete sanitarno vodo. Toplotne črpalke Biodom imajo serijsko vgrajeno možnost tako ogrevanja kot hlajenja prostorov. Ponujamo vam dva preprosta načina hlajenja prostorov.

Prvi način je z ločenim hlajenjem/ogrevanjem, ki je izveden z uporabo razvodnega ventila ali ločene črpalke, druga rešitev pa se izvede s preprosto izbiro načina hlajenja na toplotni črpalki, kjer sobno temperaturo uravnavajo termostati na konvektorjih, temperaturo hladne vode pa uravnava sama toplotna črpalka.

KAJ PA KONDENZACIJA?

Kondenzacija je odvisna od zunanje temperature, temperature objekta ter relativne vlažnosti. Posebej pazljivi moramo biti v prostorih, kjer je vlažnost zraka večja, kot je na primer kopalnica – tam je takšen način hlajenja manj primeren. Z uporabo tako ogrevanja kot hlajenja se krajša življenjska doba same toplotne črpalke, saj je obremenjenost le-te večja.

HLAJENJE BIODOM BIOBLOCK TEHNIČNI LIST