Ogrevanje na biomaso

Zakaj biomasa?

V sodobnem svetu se čedalje bolj ukvarjamo z vprašanjem, kako zagotoviti gospodarno ravnanje z energijo,  zmanjšati onesnaževanje okolja ter ogrevanje ozračja zaradi toplogrednih plinov. Glavni izziv, ki se postavlja, ni uporaba same energije, temveč način, kako jo pridobimo in uporabimo. Les je obnovljivo gorivo, naraven, ekološko sprejemljiv način ogrevanja, zato ga zaradi njegove vsestranske uporabnosti in cenovne ugodnosti mnogi imenujejo »energent prihodnosti«.

Pri zgorevanju lesa se sprosti toliko CO2, kot so ga drevesa absorbirala v teku svojega življenja, zato z lesno biomaso v prvi vrsti pridobivamo energijo, ki je okolju prijazna in varčna alternativa z ogrevalnimi sistemi na fosilna goriva.

Prihranite pri stroških ogrevanja

Učinkovitost ogrevalnega sistema je ob čedalje višjih cenah energentov še toliko bolj pomembna, zato si je smotrno zagotoviti prihranke pri energiji in v denarnici.

Številna gospodinjstva imajo še vedo zastarele in predimenzionirane ogrevalne sisteme. Takšni sistemi imajo slabe letne izkoristke in zaradi velikih toplotnih izgub se zvišujejo že tako visoki stroški ogrevanja. S posodobitvijo ogrevalnega sistema in prehodom na obnovljivo lesno kurivo prihranimo do 50 % obratovalnih stroškov.

Kako kupovati pelete?

1. Na kaj moramo biti pozorni pri nabavi peletov in kako ločimo dobre od manj dobrih in neprimernih peletov?

V zadnjih letih uporaba peletov za ogrevanje ni nič več modna muha za ekološke zanesenjake, temveč je zaradi svoje ekološkosti in nizkih stroškov danes ena od najpogostejših odločitev pri obnovah kotlovnic in novogradnjah.

Pelete lahko kupite pri številnih trgovcih širom po sloveniji ali pa naročite njihovo dostavo na dom. Pri tem potrošnik naleti na težavo, saj za pelete ni predpisov, ki bi določali minimalno kakovost, ni nobenega nadzora in posledično so v prodaji peleti najrazličnejše kakovosti.

Na vsaki vreči so podatki o tehničnih lastnostih, proizvajalec, ki izpolnjuje najstrožje pogoje, bo to seveda vidno označil s standardom. DIN plus je jasno viden znak, vse ostale številke in standarde lahko prezrete.
Če na vreči ni opazne oznake tega standarda si poglejte, kaj piše o ostankih pepela. Ta podatek je vedno na vreči, zapomniti si morate le to, da po kurjenju ne sme ostati več kot 1% pepela. Če peleti izpolnjujejo ta pogoj, so sigurno dobre kvalitete.

2. Kakšna je razlika med kakovostnimi in manj kakovostnimi peleti?

Ključne lastnosti, pomembne za potrošnika so kurilna vrednost in vlažnost ter vsebnost pepela.
Kurilna vrednost in vlažnost nam povesta koliko energije bomo dobili iz kilograma peletov, poenostavljeno povedano višja kot je kurilna vrednost in nižja kot je vlažnost, več uporabne toplotne energije bomo dobili.
Vsebnost pepela vpliva na to kako pogosto bomo morali čistiti pepel iz naše kurilne naprave.
Iz prakse so poznani primeri, da so bile velike težave pri delovanju peči, na kar je stranka uporabila pelete drugega proizvajalca in peč je delovala brezhibno.

Priporočamo, da kupujete pelete z do 1% pepela. Povedano drugače to pomeni, da je smiselno za kakovostnejše pelete plačati nekokliko več, ker iz njih dobimo več toplote in imamo manj opravka s pepelom.
Peleti nepreverjenega izvora so praviloma tudi manj obstojni in se drobijo zaradi česar avtomatsko doziranje v kurilni napravi ni pravilno, peč kadi in poveča se poraba.

3. Kakšna je »prava« barva peletov?

Barva peletov je odvisna od dveh dejavnikov: surovinske sestave in proizvodnega procesa.
Na trgu so najbolj čislani ti. beli peleti ki so narejeni iz smrekove žagovine, ki je ostanek od proizvodnje pohištvene industrije.

V primeru, da se peleti proizvajajo iz smrekovih debel imajo precej temnejšo barvo, ker se v procesu proizvodnje sušijo po hitrem postopku.

Zelo pogost les za pelete je tudi bukev iz katere so peleti precej temnejši. Na barvo peletov vpliva tudi prisotnost lubja, kar prepoznamo po izrazito temnejših delcih.

Enostavno.

Če na vreči ni označeno niti koliko pepela ostane po gorenju, teh peletov ne kupite, saj obstaja velika verjetnost, da vam bo peč slabo delovala.

Kontaktirajte nas

info@biodom27.si